Zoek op trefwoord in al mijn blogartikelen

dinsdag 1 februari 2011

Metadata bij foto's, zegen of zorgen?

 
Afgelopen maand werd ik in een aantal tijdschriften getriggerd op 'het gevaar van Metadata'.
Mensen die m'n blog vaker lezen zullen weten dat ik een groot voorstander ben van het gebruik van Metadata in je foto's als belangrijkste hulpmiddel om ze te kunnen beheren. Lees die artikelen er zeker nog eens op na en laat je door dit artikel dan ook zeker niet afschrikken om Metadata te gebruiken.

Ook wanneer je je er niet van bewust bent dat je deze data gebruikt zullen je foto's namelijk vol staan met deze min of meer onzichtbare gegevens. Dit artikel is dan ook primair bedoeld om de bewustwording te vergroten en en er grip op te krijgen. Mijn mening is nog altijd onveranderd:
  •  Maak in de privésituatie juist zo veel mogelijk gebruik van metadata om ze optimaal te kunnen beheren. Op deze blog plaats ik regelmatig adviezen hierover 
  • Zorg er voor dat online geplaatste foto's alleen die gegevens bevatten die je met de wereld wil delen. Daarover in dit artikel meer;
Bewustwording:
Het is dus belangrijk dat je je er bewust van bent dat bepaalde gegevens niet geschikt zijn om met anderen te delen. Of althans, niet met iedereen op internet. Je familie weet tenslotte wel waar je woont en wanneer je met vakantie bent.

Zo worden je foto's tegenwoordig steeds vaker voorzien van locatie gegevens (coördinaten) omdat de veel moderne toestellen voorzien zijn van een GPS module. Zou je een foto met dergelijke gegevens zonder meer online plaatsen dan kunnen anderen bijvoorbeeld eenvoudig achterhalen waar je woont . Wanneer je nu ook nog regelmatig twittert waar je op dat moment bent  dan maak je het wel heel eenvoudig voor inbrekers of voor anderen die geïnteresseerd zijn in je gewoontes.

Daarentegen is het voor bijvoorbeeld je vakantiefoto's  weer hartstikke leuk dat anderen kunnen zien waar het was. Voor mensen die zich bezig houden met Geocaching is het delen van coördinaten juist een heel belangrijk aspect van de hobby.  De conclusie moet dan ook zijn dat je hier selectief mee om wilt gaan. In bepaalde gevallen wil je het wel maar in andere juist weer niet. Daarvoor moet je allereerst weten dat er verborgen informatie in je foto's zit.

Het onbewust delen van dit soort informatie zal de gebruiker van een spiegelreflexcamera waarschijnlijk minder snel overkomen dan eigenaren van smartphones. De eerste groep is vaak bewuster bezig met fotograferen en de workflow die daar bij hoort. De tweede groep fotografeert over het algemeen minder bewust en wil veel sneller hun resultaten delen met anderen via hyves, facebook, flick of andere social media platformen.

Hoewel gebruikers van de Apple iPhone of iPad zich niet erg ongerust hoeven te maken, de geo informatie in hun foto's wijkt regelmatig meer dan 10 Km af hier in Europa, toch kunnen ze eenvoudig en goedkoop helemaal 'in control' komen met het programma 'de Geo'. Een zogenaamde 'photo sharing' app voor IOS dat iPhone en iPAD gebruikers helpt bij het verwijderen van Geo informatie wanneer foto's gedeeld worden. De standaard met deze toestellen meegeleverde sharing app doet dit namelijk niet. De app kost nog geen dollar en is daarmee zondermeer een interessante aanschaf.

Echter is er natuurlijk meer dan alleen geo informatie die verborgen zit in je foto's. Laten we eens kijken wat er zo allemaal aan zogenaamde Metadata in afbeeldingen kan zitten:
·         XMP
·         IPTC
·         EXIF
·         Thumbnail

In het kort komt het er op neer dat de EXIF gegevens door je camera worden gegenereerd (belichtingsgegevens, merk en type camera, datum, tijdstip en soms dus ook de locatiegegevens).

De IPTC gegevens zijn velden die je als gebruiker zelf kunt invullen (Onderwerp, waardering, Copyricht, Labels, Opmerkingen etc. Voor degenen die dit niet kennen; ga maar eens in de windows verkenner naar een afbeelding, klik er met de rechtermuistoets op en kies voor eigenschappen. In het eigenschappenscherm open het tabblad ‘Details’. Daar zie je een aantal IPTC gegevens van de afbeelding staan en kun je daar zelf (weliswaar onhandig) invullen.

XMP is wat lastiger uit te leggen, ik denk dat ik daar later nog eens een artikel aan ga besteden. Hou het er maar op dat het een modernere manier is om hetzelfde (en meer) te doen dan met IPTC alleen. Alle moderne programma’s waarmee je IPTC en/of Exif informatie kunt aanpassen werken ook XMP bij.

Ook thumnails maken in de meeste gevallen onderdeel uit van de metadata van een afbeelding. Een soort miniatuurafbeelding van de werkelijke foto. Wanneer de foto nu wordt bijgesneden wordt niet altijd de thumbnail ook bijgewerkt waardoor daarop onderdelen zichtbaar blijven die je bewust van de foto had 'afgeknipt'.

Grip op de zaak
Ik begon dit artikel met het advies om je foto’s te kunnen beheren, daarvoor juist gebruik te maken van metadata en om alleen gevoelige informatie te verwijderen uit foto’s die online worden geplaatst. In beide gevallen kun je daar een fotobeheerprogramma gebruiken (DAM) zoals Expression Media of Lightroom.

Smartphone gebruikers die niet per se hun foto’s willen beheren kunnen ook eenvoudige toepassingen gebruiken als het eerdergenoemde DeGeo (iPhone) en geotag editor (iPhone) of geotagsecurity.
Voor deze laatste moeten je foto’s wel eerst vanuit je smartphone naar je computer worden gebracht. Wel mooi is dat de basis versie gratis is voor Windows gebruikers. De Pro versie kost 20 dollar en die kan een paar automatische zaken meer ten opzichte van de basis versie. Zo kan hij een folder monitoren op nieuwe foto's en daarvan automatisch de geo informatie verwijderen.

Laisan Shafikova is geotagsecurity in september 2010 begonnen als reactie op een artikel die hij (zij?) las in de New York Times over Adam Savage, een van de presentatoren van het tv programma MythBusters. In dat artikel werd zijn huisadres bekend omdat hij een foto had gepost van z'n auto die geparkeerd stond voor z'n huis. Een foto dus met Geoinformatie. Laisan besefte dat wanneer iemand met een wetenschappenlijke achtergrond als Adam dat kon overkomen, het de meeste andere mensen ook zal overkomen.

Mocht je een bezoek brengen aan Geotagsecurity.com, dan zie je dat Laisan heel erg  terughoudend is over het gebruik van Geo informatie in je foto's. Zo adviseert hij/zij bijvoorbeeld als eerste om de GPS van je fototoestel of smartphone uit te zetten. 
Ik zou dit laatste zeker niet willen adviseren. Je kunt informatie tenslotte altijd snel uit foto's verwijderen wanneer dat nodig is maar de informatie er naderhand weer aan toevoegen is veel lastiger.

Geen opmerkingen: